Dječji vrtić Medulin Dječji vrtić Medulin

Krećemo u vrtić – i roditelji prolaze prilagodbu!


Draga djeco, roditelji, skrbnici želimo Vam veseo početak nove pedagoške godine!

 

Ukoliko ste ime svojeg djeteta pronašli na listi primljenih za vrtić u nadolazećoj pedagoškoj godini, vjerojatno ste osjetili olakšanje jer ste time svojem djetetu osigurali boravak na sigurnom i poticajnom mjestu dok ste vi na poslu, a sebi miran povratak na posao.

Vjerojatno ste do sada već obavili prvi uvodni razgovor sa stručnim timom vrtića. Moguće je da ste prisustvovali prvom roditeljskom sastanku za roditelje novoupisane djece, a možda ste i istražili članke na internetu o ovoj temi.

Stručnjaci u većini članaka opisuju razdoblje prilagodbe, govore o čemu ovisi njezina uspješnost, pripremaju roditelje na očekivana ponašanja djeteta te opisuju učinkovita ponašanja roditelja u tom periodu. Manje je članaka koji se bave pitanjem roditelja, odnosno, što roditelji osjećaju tijekom perioda prilagodbe i kako da sebi pomognu.

Većini je roditelja u periodu prilagodbe djeteta na vrtić teško. Velik dio roditelja po prvi puta dijete ostavlja nekome, a gotovo svi po prvi puta dijete ostavljaju u nepoznatom okruženju, nepoznatoj osobi. Iako većina roditelja ima povjerenje u profesionalnost odgojitelja i instituciju vrtića, osjećaji straha, nelagode te brojna pitanja sasvim su razumljivi.
         

U ovom tekstu donosimo nekoliko savjeta za roditelje: kako sebe pripremiti na izazovan period koji slijedi i kako sebi pomoći da budete adekvatna podrška vlastitom djetetu.

 

  1. Saznajte sve što vas zanima

U novim i nepoznatim situacijama važno je imati što više informacija. Informiranost će vam omogućiti osjećaj veće sigurnosti i opuštenosti u novoj i nepoznatoj situaciji. Sve o tome kako funkcionira vrtić kojeg će pohađati vaše dijete možete saznati na uvodnom razgovoru sa stručnim timom te na prvom roditeljskom sastanku. Ne ustručavajte se pitati ono što vas zanima.

Izvor informacija može biti web stranica vrtića, ako je vrtić ima. Na web stranici obično možete saznati koje programe i aktivnosti vrtić provodi, koji su djelatnici zaposleni, kakva je prehrana i koje su osobitosti vrtića.

Također, vrijeme koje provedete u skupini s vašim djetetom u prvih nekoliko dana prilagodbe može biti izvrsna prilika da saznate mnogo toga što vas zanima te da se bolje upoznate s odgojiteljima vašeg djeteta. U tom periodu vidjet ćete kako funkcionira skupina vašeg djeteta, koliko je djece upisano, na koji način odgojitelji s njima rade i koje im poticaje nude. Moći ćete ih pitati ono što vas zanima, ali i prenijeti informacije koje mislite da bi oni svakako trebali znati o vašem djetetu (npr. zdravstveno stanje djeteta, teškoća u razvoju, alergije, specifične navike...).

Period adaptacije je  prilika da započnete graditi kvalitetan odnos s odgojiteljima vašeg djeteta.
 

  1. Imajte realna očekivanja od djeteta i uvažite njegove osjećaje

Nakon što ste boravili s djetetom neko vrijeme u skupini, doći će trenutak kada ćete svoje dijete trebati ostaviti samo u skupini. Mnogi roditelji zamišljaju da će djeca ostati rado i bez negodovanja, no to je malo vjerojatno. Vjerojatnije je da će dijete početi negodovati zbog odvajanja od vas i to je sasvim u redu.

Dijete pokazuje separacijsku anksioznost (strah od odvajanja) i to je sasvim normalno jer je znak da je dijete razvilo sigurnu i kvalitetnu vezu s vama.

Umjesto umanjivanja djetetovih emocija (Nemaš razloga plakati.), preusmjeravanja (Vidi kako se sva djeca igraju.) i laganja (Ma odmah ću se vratiti.), važno je djetetove emocije uvažiti (Vidim da si sad tužan jer ostaješ u vrtiću, ali ja moram ići raditi. Vratit ću se po tebe nakon što se probudiš.) i biti iskren prema njima, iako će vam to možda biti teško.

Lakše je iskrasti se da vas dijete ne vidi, prepustiti plakanje odgojiteljima, umiriti dijete laganjem da ćete brzo doći, zar ne? No dugoročno tako ne gradite iskren odnos temeljen na povjerenju.
 

  1. Osvijestite svoje osjećaje i ponašanja koja ih odražavaju

Djeca su senzibilna za emocije roditelja i u svom ponašanju često izražavaju ono što roditelji osjećaju. Djetetova prilagodba i prihvaćanje vrtića u velikoj mjeri ovisi i o tome kako vi doživljavate polazak djeteta u vrtić i kakav stav imate prema vrtiću. Zato je jako važno da osvijestite kako se osjećate vezano uz djetetovo ostajanje u vrtiću i kako te osjećaje pokazujete svojim ponašanjem i neverbalnom komunikacijom.

Normalno je osjećati zabrinutost, tugu, pa čak i krivnju zbog ostavljanja djeteta u vrtiću. No, važno je ne zabrinuti i zbuniti dijete svojim ponašanjem (plakati pred djetetom, odugovlačiti odlazak, vraćati se u skupinu...) jer dijete koje osjeća roditeljevu nesigurnost i nepovjerenje i samo je nesigurno i nepovjerljivo (Ako se moja mama/tata brine zbog toga što me tu ostavlja, onda ovo sigurno nije dobro mjesto za mene.).
 

  1. Pripremite sebe na polazak u vrtić i potražite podršku

Prije nego što započnete adaptaciju na vrtić bilo bi dobro razmisliti o nekoliko pitanja:

  • Jesam li spremna/spreman ostaviti svoje dijete u vrtiću?
  • Je li mi važno da moje dijete krene u vrtić i uspješno se prilagodi?
  • Koji od roditelja lakše "pušta" dijete i bezbolnije se od njega odvaja?

Ako ste odlučili da želite da vaše dijete krene u vrtić i da se uspješno prilagodi, slijedite plan prilagodbe, budite iskreni u odnosu sa svojim djetetom te iskreni i otvoreni u komunikaciji s odgojiteljima. Potražite podršku – razgovarajte sa stručnim suradnicima u vrtiću ako vam je teško ili se brinete. Razgovarajte s drugim roditeljima koji imaju iskustvo prilagodbe, brinite o sebi i redovito "punite baterije" na način koji vas veseli.
 

  1. Ako vaše dijete ima teškoću u razvoju, saznajte koji su optimalni uvjeti za uključivanje djeteta u predškolsku ustanovu

Ako ste roditelj djeteta s teškoćama u razvoju vjerojatno ste i vi imali priliku prisustvovati uvodnom razgovoru. To je trebala biti prilika da detaljno prenesete sve specifične potrebe vašeg djeteta te razgovarate o tome što je sve potrebno kako bi se osigurali optimalni uvjeti za uključivanje vašeg djeteta u predškolsku ustanovu.

U nekim vrtićima to znači smanjivanje broja djece u skupini ili osiguravanje pomoćnika u radu. Ako strepite o tome kako će vaše dijete prihvatiti ostala djeca u skupini, odgojitelji i drugi roditelji te kako će ono prihvatiti pomoćnika u radu, važno je o tome razgovarati sa stručnim suradnicima vrtića te saznati sve o osobitostima rada s djecom s teškoćama u vrtiću u kojeg krećete. Stručni suradnici za vas će vjerojatno pripremiti plan prilagodbe, a na prihvat vašeg djeteta u skupinu pripremit će i odgojitelje te pomoćnika u radu (ako vam bude osiguran).

Otvorena komunikacija i kvalitetna suradnja s vrtićem pospješit će proces prilagodbe djeteta i smanjiti vašu zabrinutost.

(tekst preuzet sa stranica centra Rastimo zajedno)

Povratak na novosti