Dječji vrtić Medulin Dječji vrtić Medulin

  Jedne sunčane nedjelje u lipnju…


Skupina  „Pčelice“ iz DV Medulin, podružnica Pomer, kraj pedagoške godine obilježila je zajedničkim izletom s roditeljima i odgojiteljicama Denise i Vilmom u prirodi labinštine.  Prelijepoj i zanimljivoj šetnji prethodio je posjet jednom od najatraktivnijih hrvatskih muzeja smješten u baroknoj palači Battiala-Lazzarini  upoznajući  se pritom  s bogatom rudarskom poviješću Labina. Kustos Muzeja g. Vedran Kos proveo je djecu i roditelje tunelom dugim  150 metara.

Dotaknuti rukom, osjetiti hladnoću, osjetiti miris dotrajalih drvenih greda te tišinu i neizvjesnost, sve su to male hrabre „Pčelice“ doživjele  šetnjom  kroz mali rudnik.

Druženje se nastavilo spuštanjem  do Rapca stazom „Božanskih izvora“  uz stručno vodstvo supružnika, planinarskog vodića g. Andreja i odgojiteljice Katarine Đapić. Djeca su prateći smjernice i putokaze, istražujući predivnu prirodu, zelenilo, potok, stigla na cilj. Osvježiti se u hladnom potoku te se iskušati  u penjanju na stijeni omogućilo je nezaboravno iskustvo svakom djetetu iz skupine  što su potvrdili dobivanjem  diplome za uspješno prijeđenu,  za pojedinu djecu zahtjevniju stazu. Miješanje emocija ponosa i nevjerice moglo se čuti i osjetiti u veselom  razgovoru  roditelja po dolasku na cilj.

Iako Već pomalo umorne  ali sretne „Pčelice“ su stigle do našeg posljednjeg odredišta gdje nas je čekalo iznenađenje za koje se potrudio nono naše Nike, barba Branko Milevoj. Pripremio je prostorije DVD Labin-Rabac u kojem  su se svi mogli opustiti, odmoriti i osvježiti . U pripremi dobrog roštilja pridružili su mu se  vrijedni roditelji koji su roštilj  brzo zgotovili  i podijeli svim prisutnima.  Dok su pojedini  zaigrali nogomet sa svojom djecom, drugi su odmarali u hladu stare ladonje pjevušeći uz lagane zvuke klapske pjesme a cija Ave Licul  počastila je i zasladila  sve prisutne „domoćon torton z orehami“ .Veliko im hvala na tome.

Vožnja vlakićem u popodnevnim satima kroz Rabac, mjesto koje mami svoje goste lijepim plažama, čistim morem, mirisnom lavandom i smiljem  umorila je nakon cijelog dana i one najupornije. Ali,  kako privesti kraju ovaj predivan, aktivan i zabavan dan i otići bez kuglice dobrog rapskog sladoleda?

U nadi da nismo nešto krivo izrekli oprostiti ćemo se od ovih dragih ljudi na primjeren način.

…“Pokle po Pinete prošećoj, odor pini i rožicah pounjoj, ku vidiš kega z njin zaćakuloj, pomalo, ošto će reć da prešoš. Navecer kada kontenat na Fortico rivoš, kapit ćeš da Labin jušto napol poznoš.“

                                                                                                         (Tihana Gobo, „Labin“)

više fotografija u galeriji: https://www.dvmedulin.hr/galerija

Povratak na aktivnosti